Archief 2023

 

16 dec.: Hakselaar 2e kans

Zoals jullie gezien hebben is nog niet al het snoeihout op de parkeerplaats versnipperd. Dit vanwege materiaalpech tijdens de winterwerkbeurt.
Komende zaterdag 16 december 09.30 uur komt er een andere hakselaar. Bij deze een oproep om mee te helpen a.s. zaterdag.

Tevens een extra kans om nog een openstaande werkbeurt in te halen.

I.v.m. de hakselaar graag parkeren in de eerste parkeervakken (bij het OTV Wilgenbeeld). Het hek zal open staan voor entree van fietsers en voetgangers.

 

9 dec.: Winterwerkbeurt

Aanstaande zaterdag, 9 december, is de jaarlijkse winterwerkbeurt. We beginnen om half 10 en sluiten af met soep en brood.
Vanaf ongeveer 9.15 verzamelen we in de kantine met koffie en wat lekkers van Carin.
Vanaf 12 uur staan de soepen van Marga en Bertine klaar, met brood en boter.

De winterwerkbeurt is voor iedereen die zin heeft om nog een laatste keer dit jaar samen de handen uit de mouwen te steken. Het is tevens de laatste kans om nog een gemiste werkbeurt in te halen.

I.v.m. de hakselaar graag parkeren in de eerste parkeervakken (bij het OTV Wilgenbeeld). Het hek zal open staan voor entree van fietsers en voetgangers.

 

25 nov.: Afsluiten water

Op 25 november is het water bij OTV afgesloten in verband met de aanstaande winterperiode. Bij deze adviseert het bestuur om alle kranen en leidingen op de tuin goed te ontwateren. Het is een goed idee om voorlopig alle kranen open te laten. Wanneer het water er in het voorjaar 2024 weer op gaat zal ik dat ruim op tijd aangeven.

Tijdens de laatste ALV is per stemming besloten dat voor het vervangen van de kogelkraan op de tuin voortaan een bedrag zal worden gerekend. Laat deze kogelkraan dus niet kapotvriezen. Als gebruikelijk blijft het water op het clubhuis wel beschikbaar. (incluis het fonteintje aan de buitenkant)

 

29 okt.: Workshop onderhoud tuingereedschap

De commissie Natuurlijk Tuinieren organiseert op zondag 29 oktober van 14-16 uur de workshop "Onderhoud Tuingereedschap" in de kantine van OTV, Vlietweg 66 T.

Wat gaan we doen?
Tuingereedschap schoonmaken en eventueel slijpen. Er is deskundige begeleiding aanwezig voor al je vragen.

Welk gereedschap?
Denk aan een grasschaar, snoeischaar, heggenschaar, takkenschaar, schoffel, schop, etc. De materialen die je nodig hebt zijn aanwezig. Heb je al een slijpsteen of diamantvijl? Wil je die dan meenemen?

Graag aanmelden voor donderdag 27 oktober via: otv.natuurlijktuinieren@gmail.com.

 

26 okt.: Slootinspektie

Op donderdag 26 oktober is er de jaarlijkse slootinspectie
Bij deze het vriendelijk verzoek de planten die in het water staan, terug te snoeien.
Dat geldt niet voor de tuinen W21 tot aan W81 aan de oneven zijde; die zullen door onze buurvrouw-boerin kaal gehaald worden.
 

7 okt.: dierenverblijf van wilgentenen maken

Deze kursus is nu helaas vol
Maak je tuin een (nog) betere plek voor dieren! Vind je het ook belangrijk dat dieren zich welkom voelen in jouw tuin?

De commissie Natuurlijk Tuinieren organiseert een workshop waar je zelf een verblijf voor een dier gaat maken van wilgentenen.
En wel op 7 oktober van 10.00–12.00 en 12.30–14.30 uur in de kantine.

Voor wie? voor wie het leuk vindt om te leren werken met wilgentenen en een plek voor dieren in de eigen tuin wil maken (voor kinderen is deze activiteit niet geschikt).

Wat gaan we doen?
Je maakt een eenden mand of een vogelmand van wilgentenen. Je doet dit onder begeleiding van een ervaren mandenmaker. Aan het begin van de workshop kies je welke mand je gaat maken.

Kosten: meedoen kost € 25,00 voor leden van een Leidse volkstuinvereniging (normaal kosten de workshop € 67,50, door subsidie vanuit de LVO kunnen we deze workshop goedkoper aanbieden).
Neem je lunch mee. Wij zorgen voor thee, koffie en koekjes.

Deze workshop is vol dus u kunt zich helaas niet meer opgeven.

 

10 sept.: Kursus snoeien (bij Roomburg)

Op zondag 10 september organiseert Roomburg een cursus Fruitbomen snoeien onder leiding van Tinka Chabot. Zij schreef een boek over duurzaam snoeien: s-kwadraat.net/duurzaam-snoeien-met-respect-voor-plant-en-dier
De activiteit is bij tuinvereniging Roomburg.
Tijd: van 10.00 - 16.00 uur.
Inschrijven kan via: jloonstra@casema.nl
 

9 sept.: Oogstproeverij

Deze aktiviteit is helaas afgelast.
Kantine is gewoon om 16:00 uur open.

Wie heeft de lekkerste chutney, jam, soep of wat dan ook van de oogst gemaakt en wil dit graag aan andere tuinders laten proeven?
Dat kan op zaterdag 9 september vanaf 15:00 uur. Geef je op bij Sandra of Grace via gracehicks.62@gmail.com voor 1 september a.s.
Heb je niets geoogst maar wil je wel komen proeven? Dan ben je natuurlijk ook van harte welkom.
De kantine is op die middag geopend vanaf 15:00 tot 18:30 uur.
 

8 & 9 sept: Bloemstukjes maken

De tweede zaterdag in september is het weer bloemendag. Aansluitend bij de nationale ziekendag, wil OTV de bewoners van het Verzorgingscentrum Haagwijk verrassen door ze een bloemstukje aan te bieden. Ook alle ‘huiskamers’ worden opgefleurd met bloemstukjes. Hiervoor moeten ca. 80 bloemstukjes gemaakt worden. Dat gaan we doen op vrijdag 8 september vanaf 10.30 tot ca. 16.30 uur in de kantine van OTV

Een deel van de benodigde bloemen wordt gekocht, de rest van de bloemen, het groen en het bijmateriaal komt van de tuinen. We vragen weer mensen die vrijdag 8 september in de ochtend of middag mee willen helpen met het maken van de bloemstukjes. Ervaring is niet noodzakelijk, er wordt een voorbeeldstukje gemaakt met uitleg hoe te werk te gaan. Bloemen, groen, oase en bakjes zijn aanwezig. Wel graag zelf een snoeischaartje meenemen en eventueel wat extra bloemen uit de tuin zoals Sedum, Hortensia of Dahlia.

Op zaterdag 9 september worden de bloemstukjes naar Verzorgingscentrum Haagwijk aan de Beethovenlaan 2 in Leiden gebracht en uitgedeeld (ca. 10.30 uur). Kinderen die daar (met ouder) willen helpen bij het uitdelen van de bloemstukjes zijn van harte welkom. Bloemstukjes en uitdelers worden altijd enthousiast ontvangen. Daarnaast willen we proberen om op zaterdag 9 september (vanaf ca. 10.30 uur) in één van de huiskamers met de bewoners enkele bloemstukjes maken. Of dit door kan gaan is mede afhankelijk van Haagwijk of zij binnen het huis de begeleiding kunnen organiseren.

Wilt u meedoen aan het bloemschikken (ochtend/ middag vrijdag 8 september) of helpen bij het uitdelen (zaterdag 9 september) of bloemstukjes maken met bewoners (onder voorbehoud zaterdag 9 september) geef dit dan door aan Carla v. Eijk, tuin H17, per email otv. penningmeester@gmail.com of telefonisch 06 8684 1545.

 

26 augustus: OTV zomerfeest

Een week nadat de scholen weer zijn begonnen vieren we bij OTV ons zomerfeest. Het wordt weer een eetfeest met muziek en gezelligheid.

Je bent welkom om 17.00 uur. We beginnen met een cocktail (met of zonder alcohol). Het zomerfeestteam gaat dit jaar een Arabische maaltijd van meerdere gangen voor jullie maken. We sluiten af met ijs en koffie met iets lekkers erbij. Rond 22.00 uur beginnen we met opruimen.

Je kunt je nu al aanmelden door een email te sturen naar otv.feest@gmail.com. Vermeld daarin
- met hoeveel personen je komt: kinderen t/m 12 jaar en volwassenen;
- of je allergieën hebt of een bepaald dieet waar we rekening mee kunnen houden.

Betalen graag van tevoren:
- € 7,50 per persoon vanaf 13 jaar (kinderen t/m 12 jaar gratis), o.v.v. je tuinnummer.
Maak het bedrag over op NL78 INGB 0001 2588 40 t.n.v. Onderlinge Tuinvereniging.
We kijken ernaar uit jullie allen te kunnen verwelkomen!
Neem wel je eigen bord en bestek mee.......

 

23 juni: Midzomernacht

Op vrijdag 23 juni vanaf 20:00 uur willen we je graag weer uitnodigen om (bij goed weer) buiten bij de kantine een drankje, een hapje en een praatje te komen doen.
Sandra en Patricia zullen er zijn om de kantine te bemensen.

Er zal weer een vuurtje zijn waar de marshmallows op gemaakt kunnen worden en er is een muziekje.
Het is altijd welkom als je zelf iets lekkers voor bij de borrel meeneemt en als je toevallig ook nog gitaar of een ander instrument speelt om de avond verder op te leuken ben je van harte uitgenodigd dat te doen

 

18 juni: Open tuinendag

Op 17 en 18 juni wordt het landelijke Groei & Bloei Open Tuinen Weekend gehouden.
Op zondag 18 juni 2023 (van 10.30 – 16.30 uur) wil OTV hieraan mee doen.
Publiek is dan uitgenodigd om het complex te bekijken en de kantine is open. Naast een wandeling over het complex is het de bedoeling dat een aantal tuinen zijn te bezoeken. Deze worden aangegeven op een plattegrond en met een bordje in de heg. De leden kunnen de bezoekers rondleiden en vertellen over de bijzonderheden van hun tuin, ideeën en tips uitwisselen, of de bezoekers zelf de tuin laten bekijken.

Wie van de leden wil hieraan meewerken op 18 juni door zijn tuin open te stellen?
Aanmelden kan per email: otv.penningmeester@gmail.com.
Groei & Bloei zorgt in juni voor promotie en publiciteit.
Open tuinendag bij OTV tijdens de landelijke Groei & Bloei dagen.
Kantine is de hele dag geopend.

 

17 juni: Rommelmarkt

Op zaterdag 17 juni van 11:00 uur-16:00 uur is er weer de jaarlijkse rommelmarkt.

Dit jaar willen we kinderen tot 12 jaar ook een plaatsje aanbieden om op hun kleedje hun spulletjes te verkopen. Dit is gratis; wel graag aanmelden bij onderstaand mailadres, zodat we weten hoeveel kinderen er komen.
Voor de oudere tuinders is de huur van een tafel € 5,00.

Je mag van alles te koop aanbieden: tuin-gerelateerde of niet-tuin-gerelateerde spullen.
Er worden pannenkoeken gebakken en er zijn lekkere broodjes bal, ei en het speciale broodje OTV te koop.
Zegt het voort en meld je op tijd (voor 7 juni) aan via gracehicks.62@gmail.com. Je kunt de € 5 overmaken op rekeningnummer NL78 INGB 0001 2588 40 t.n.v. Onderlinge Tuinvereniging o.v.v. rommelmarkt.
Tot 17 juni! Bedankt!
Grace, Sandra en Marjan

 

3 juni: Klusdag

Op zaterdag 3 juni gaan we verder met het schilderen van de kantine en willen we tussen de kantine en de buitenwc's opnieuw bestraten.
We sluiten de ochtend samen af met soep en broodjes.

We kunnen nog hulp gebruiken, dus: heb je zin en tijd? Meld je aan!
Voor meer informatie kun je terecht bij Bertine Drejer, bdrejer@gmail.com

 

21 mei: Excursie Vogelhoff

Excursie Vogelhoff met wandeling vanaf de Bijenhoff (voor het parkeerterrein van OTV).
 

13 mei: Algemene Leden Vergadering

Bij deze bent u uitgenodigd voor de Algemene Ledenvergadering (ALV) op zaterdag 13 mei om 14.00 uur in ons clubhuis.

Tevens doet het bestuur een oproep aan de leden zich kandidaat te stellen voor de LVO leden afgevaardigden.

 

13 mei: Klusdag

Klusdag 1: schuren, schilderen, bestraten rond de kantine. Met soep- en broodjeslunch.
 

22-23 april: Kunstroute

Zaterdag 22 en zondag 23 april gaat de KUNSTROUTE op de volkstuin er dan toch van komen.
Het zal een expositie worden van OTV-kunstenaars en een expositie van Tuindagboeken. Hiervoor doen we een oproep aan alle kunstenaars van onze vereniging om een of meerdere kunstwerken, 2D of 3D te maken die binnen of buiten tentoongesteld kunnen worden in eigen tuin. Ook niet professionele kunstenaars kunnen hieraan meedoen. Het mag een bestaand werk of een nieuw werk zijn.
Als het niet mogelijk is om het in eigen tuin te doen, dan zoeken we een andere oplossing. Alle kunstdisciplines kunnen meedoen van muziek, beeldende kunst, video tot landschapskunst .
 

10 april: paaseieren zoeken

Alle kinderen en ouders en grootouders zijn op tweede paasdag van harte uitgenodigd om paaseieren te komen zoeken in het groen van OTV.

Vanaf kwart voor 11 komen we bij elkaar bij de kantine. Koffie, thee, limonade en sap staan klaar.
Om 11 uur beginnen we met zoeken.
Voor degene die de meeste eitjes vinden hebben we een prijsje!

Deelname is gratis, maar we vinden het prettig als je van tevoren doorgeeft dat je komt, zodat we weten op hoeveel mensen we ongeveer kunnen rekenen.

Neem je zelf een bakje of mandje mee, waarin je de gevonden eieren kan leggen?

 

18 maart: Hakselaar-Water en Seizoensopening

Aanstaande 18 maart gaat bij OTV het tuinseizoen weer vol van start. We beginnen tegen 10:00 met een ingelaste vrijwillige werkbeurt met de hakkelaar. Achter op het Wilgepad moet de takkenberg voor het broedseizoen immers weg. Alle hulp is welkom.

Rond 14:00 zal het water weer worden aangesloten. Check aub vooraf of je kranen weer dicht staan.

Vanaf 16:00 zullen we feestelijk het seizoen openen met een borrel (het waterfeest).

 

11 maart: Bodemdag

De commissie Natuurlijk Tuinieren organiseert op 11 maart een leuke dag vol activiteiten over de bodem van onze tuinen.

Programma:
13:00-15:30 Workshop Kringlooptuinieren
15:30 Kijkje in wormenhotel
15:45-17:00 Prakticum Bodemdiertjes

Opgeven voor 6 maart bij otv.natuurlijktuinieren@gmail.com
Voor meer informatie klik bodemdaginfo

 

Nieuwjaarsborrel

Op 8 januari geeft het bestuur een nieuwjaarsborrel om samen het nieuwe jaar op te starten. Het bestuur hoopt jullie allemaal te zien.
Aldus Bart, Carla, Gerda, Karla, Mark, Mark-Jan, Michiel en Tjaco.
 

Wat was het nieuws in 2022 / 2021 / 2020 / 2019 / 2018 / 2017 / 2016 / 2015 / 2014 / 2013?