Archief 2018

Nieuws

Algemeen

Bestuursspreekuur

bestuursspreekuur Om de zichtbaarheid en aanspreekbaarheid van het bestuur te vergroten houden wij dit seizoen iedere eerste zaterdag van de maand een inloopspreekuur.
Er zijn dan twee bestuursleden in de kantine van 11.00 uur tot 12.00 uur aanwezig. Stel daar je vragen over de vereniging, je tuin of wat je maar weten of kwijt wilt.
Natuurlijk kan je daar ook goede (!) ideeën voor de vereniging aandragen.
Schroom niet en stap op je bestuursleden af.

Rooster:
7 april: Abdullah en Bertine
5 mei: Carla en Gerda
2 juni: Harmen en Huib
7 juli: Karla en Abdullah
4 augustus: Bertine en Carla
1 september: Gerda en Harmen
6 oktober: Huib en Karla

Algemeen

plantenverkoop

Op zaterdag en zondag staat de winkelwagen weer op het kruispunt van het Wilgenpad. Elma is volop bezig met het opkweken van groente- en sierplanten. Voor twee dubbeltjes heb je al een mooie rode kool. Ook heeft ze prachtige rode druiven. De opbrengst daarvan gaat naar de vereniging.

Om de kosten zo laag mogelijk te houden wil ze graag de gebruikte potjes terug. Je kunt zelf je planten van de kar afpakken. Afrekenen doe je op basis van vertrouwen in de kassa die ook op de kar staat.

Algemeen

Aardappelen

Aardappel

Dit jaar, 2018, moet u uw aardappelen in het achterste gedeelte van uw moestuin(deel) plaatsen. U verdeelt dus het stuk van uw tuin wat u als moestuin gebruikt in 3 stukken. Daarbij is vóór de kant van de heg, en achter de kant van de sloot. In het 1/3 deel midden in uw moestuin kunnen aardappelen worden geplant (zie tekening).
In 2019 in het voorste deel. In 2020 komen de aardappelen in het middelste vak van je moestuin.
De tuincommissie controleert of de aardappelen op de goede plaats staan.

OTV-logo, tevens insectenhotel

Bouwvergunningen

Polderland, weilanden, sloten, slootkanten, uitzicht, weidevogels, asfaltpad, heggen, kantinetuin, bijenkasten....., wat hebben we bij OTV en wat en hoe doen we daar natuurlijk mee.

Algemeen

Lammerweitje

Lammerweitje

Aan het einde van het parkeerterrein, daar waar je het complex op komt, is een extra stukje groen voor OTV gekomen. Het is het stukje dat vrij gekomen is, omdat de dwarssloot, die daar gepland was iets verder het weiland in moest. Dit vanwege de ondergrondse Heineken leidingen. Op dat stukje grond mag boerin José tijdelijk haar schapen en lammeren laten grazen. De commissie Natuurlijk Tuinieren van OTV gaat er in de toekomst een vogelbosje en een voorbeeld-Natuurlijk-tuinieren-tuin aanleggen. Het plan daarvoor ligt op dit moment bij de gemeente, die er enthousiast over is. Omdat de commissie eerst haar aandacht aan het achterste deel van OTV, daar waar we vroeger langs liepen om naar de achterste tuinen te lopen, wil schenken zullen de schapen van José voor ons het maaiwerk aan de voorkant doen.

Algemeen

Kantine fotoexpositie

In de kantine is een fotoexpositie "Madagaskar: Afrika's Galapagos" van Eke van Batenburg.
1 dec

1 december winterwerkbeurt

Op zaterdag 1 december vindt de jaarlijkse winterwerkbeurt plaats.
Moet je nog een werkbeurt inhalen, kom dan om 10 uur naar de kantine.
Om 12 uur wordt de werkbeurt afgesloten met erwten- of pompoensoep.
30 november

tot 30 november aanleveren hakselaar

Vanaf aanstaande zaterdag 24 november kan je weer takken aanleveren voor de hakselaar. Je mag ze vooraan bij het parkeerterrein neerleggen. Zie voor de juiste plek vak A op de tekening.
Wilt u de vakken B, C en D vrijhouden?

Nog even een reminder, stop er geen bramen of andere stekeltakken bij. Geen touw om de takken laten zitten en zeker geen tuinafval. Wortels en grote stronken kunnen niet door de hakselaar heen, ruim die op een andere manier op.

Je kunt takken aanleveren tot vrijdag 30 november

3 november

Algemene ledenvergadering

De algemene ledenvergadering is op 3 november en begint om 14.00 uur in de kantine van OTV. De vergaderstukken zijn per email toegestuurd.

Er zullen in de kantine gratis zaden zijn, verzameld door de Commissie Natuurlijk tuinieren. Deze kunnen na afloop van de vergadering meegenomen worden.

28 oktober

Workshop vogelnestkastjes maken

De commissie Natuurlijk Tuinieren organiseert:

Nestkastjes maken voor vogels

Wanneer: zondag 28 oktober
Tijd: van 14.00 -16.00 uur
Waar: kantine OTV
Voor wie: voor jong en oud!
Kosten: 2 euro per kastje

Wat gaan we doen?

Een nestkastje timmeren van een bouwpakket gemaakt door mensen van Gemiva
Voor: Pimpelmezen en koolmezen
en niet te vergeten met:...thee en koffie en lekkers!
Geef je op via: otv.natuurlijktuinieren@gmail.com
Nestkastjes maken is een activiteit voor jong en oud. Als je heel jong bent kan iemand je helpen met het in elkaar zetten. Je krijgt een bouwpakket gemaakt door de mensen van Gemiva op zorgboerderij Cronesteyn. Je moet het hout zelf schuren en in elkaar spijkeren en natuurlijk ophangen op een mooi plekje in je tuin. Het kastje is geschikt voor koolmezen en pimpelmezen. De vogels willen graag een nestje uit de zon, dus de beste plek is met de opening naar de Vliet.

In de winter gebruiken vogels ook graag nestkasten om in te schuilen of om in te slapen. Bovendien wennen de vogels zo al een beetje aan het plekje. Grote kans dat er in het voorjaar een paartje mezen jouw nestkastje uitzoekt.

Er is een boekentafel met vogelboeken en er is koffie of thee met wat lekkers. Als je het hebt neem dan zelf een hamer mee. De kosten voor het bouwpakket zijn � 2.-.

Wil je een nestkastje maken?
Mail dan naar: otv.natuurlijktuinieren@gmail.com om je op te geven.

Tot ziens op 28 oktober!

25 augustus

Zomerfeest

Dit jaar feesten we op zaterdag 25 augustus van 17:00 tot 22:00 uur.
Je kunt je net als vorige jaren opgeven door je bijdrage over te maken. Kinderen onder de 12 jaar feesten gratis, maar wel graag doorgeven hoeveel kinderen je meebrengt.
Geef ook je allergie�n en/of voorkeuren als vegetarisch of halal door.

Je kunt je nog aanmelden door 5 euro per volwassene over te maken naar:
Rekeningnummer: NL78 INGB 0001 2588 40
T.n.v. Onderlinge tuinvereniging OTV
O.v.v. tuinnummer/naam en aantal volwassenen en kinderen

7/8 september

bloemendag

De tweede zaterdag in september is het weer bloemendag.
Aansluitend bij de nationale ziekendag, wil OTV de bewoners van het Verzorgingscentrum Haagwijk verrassen door ze een bloemstukje aan te bieden. Ook alle 'huiskamers' worden opgefleurd met bloemstukjes.
Hiervoor moeten ca. 100 bloemstukjes gemaakt worden.

Dat gaan we doen op vrijdag 7 september vanaf 10.30 tot ca. 16.30 uur in de kantine van OTV.
Een deel van de benodigde bloemen wordt gekocht, de rest van de bloemen, het groen en het bijmateriaal komt van de tuinen.
Hopelijk zijn er veel mensen die vrijdag 7 september in de ochtend of middag mee willen helpen met het maken van de bloemstukjes.
Ervaring is niet noodzakelijk, er wordt een voorbeeldstukje gemaakt met uitleg hoe te werk te gaan. Bloemen, groen, oase en bakjes zijn aanwezig. Wel graag zelf een snoeischaartje meenemen en eventueel wat extra bloemen uit de tuin zoals Sedum, Hortensia of Dahlia.

Op zaterdag 8 september worden de bloemstukjes naar Verzorgingscentrum Haagwijk aan de Beethovenlaan 2 in Leiden gebracht.
Kinderen die daar (met ouder) willen helpen bij het uitdelen van de bloemstukjes zijn van harte welkom. Bloemstukjes en uitdelers worden altijd enthousiast ontvangen.

Wilt u meedoen aan het bloemschikken (ochtend/ middag vrijdag 7 september) of helpen bij het uitdelen (zaterdag 8 september) geef dit dan door aan Carla v. Eijk, tuin H17, per email otv.penningmeester@gmail.com of telefonisch 071 5125824.

3 augustus

Honing slingeren

Op 3 augustus gaan we met medetuinlid Hans van Ispelen omstreeks 19:30 uur honing slingeren in de kantine. Zolang de voorraad strekt kun je die honing ook kopen. Meer info vind je hier.
16 juni

open tuinenweekend + fietstocht

Groei en bloei, thema moestuinieren � 1 dag open tuinen bij OTV op 16 juni.
In 2018 vindt de Nationale Tuinweek plaats van 9 t/m 17 juni. Met op 16 en 17 juni het Open Tuinenweekend!

Ook OTV doet mee aan de open tuinendagen op 16 juni. De commissie tuin- en complexenkeuringen van de LBA helpt mee dit evenement te organiseren. Het Open Tuinenweekend is een evenement van Groei en Bloei waar wij op 16 juni bij willen aansluiten en zo de fietstocht en de open-tuindagen combineren. Zodat ook niet-tuinders eens een kijkje kunnen nemen op onze complexen. Het lijkt ons een leuk en verbindend evenement waarbij wij als volkstuinders onze pareltjes van tuinen kunnen showen.

Natuurlijk staat er koffie klaar en thee van verse kruiden, waarvan je kunt genieten in onze kantinetuin.
Op die zaterdag organiseren we ook 2 activiteiten tussen 10:00 en 16:00 uur:
- Informatie over vergeten groenten.
- Oorwormpotjes maken (zie foto rechts).
Klik hier voor details.

Verder nodigen we jullie ook graag uit om mee te doen aan de fietstocht die de LBA organiseert n.a.v. het 50-jarig jubileum. De LBA wil graag de fietstocht die in vroeger tijden vaak georganiseerd werd weer in ere herstellen en zo alle leden uitnodigen om eens bij elkaar op bezoek te gaan, inspiratie bij collega-tuinders op te doen.

10 juni

bestuursoverleg OTV en Oostvliet

Op 10 juni was er bestuursoverleg OTV en Oostvliet over de A4 en geluids/zichthinder. Zie tweet.
12 mei

ALV + aansluitend: zadenruil

De Algemene Ledenvergadering is op 12 mei en begint om 14.00 uur.

Aansluitend op de ledenvergadering de gebruikelijke zadenruil. Ook als je niets te ruilen hebt, ben je welkom om te komen kijken of hier iets van de gading bij ligt

14 april

Hakselaar

Zaterdagmorgen 14 april zal de hakselaar op het complex aanwezig zijn.
Tot vrijdagavond 13 april kun je achteraan op het Wilgenpad takken aanleveren.
Stapel je takken in het vak A, zodat de hakselaar vervolgens de klein gehakte houtsnippers in vak B kan spuiten.
Voor alle duidelijkheid: het gaat alleen om takken. Geen vuil, geen bramentakken e.d. en vooral geen tuinafval, alleen maar snoeiafval dus.
2 april

Vogelwandeling

Op maandag 2 april is er 's morgens een vogelwandeling en vogelgeluidenlezing door IVN gids (en OTV-tuinder) Lex Burgel. (klik hier voor meer info (pdf)).
We verzamelen om 7:00 uur in het verenigingsgebouw van "Ons Buiten" (Joopvervoornpad 16) en we eindigen omstreeks 9:30 uur.
2 april

Paaseieren zoeken

Om maandag 2 april is er om 11:00 paaseieren zoeken voor de kinderen.
Voor de ouders is er koffie of thee.
De paashaas heeft heel erg zijn best gedaan. Je komt toch ook?
10 maart

10 maart: Stapelmuurtjes en Takkenrillen maken

De commissie natuurlijk tuinieren organiseert op 10 maart een lezing en workshop 'Stapelmuurtjes en Takkenrillen maken'.

Workshop en lezing worden gegeven door Tiny Schut van het AVVN.
Het programma is als volgt:
- 10.00 � 11.00 uur: lezing over 'stapelmuurtjes en takkenrillen'
- 11.00 � 13.00 uur: leer hoe je een stapelmuurtje maakt met hulp van Tiny door samen te bouwen aan een stapelmuurtje bij OTV

Meer informatie vindt je in dit word document.

18 feb.

biljarten op 18 februari

Zin in biljarten op zondag 18 februari, vanaf 15:00 uur?
Ook deze winter laten wij in de kantine de ballen rollen. De kachel brandt, voor drankjes en hapjes is gezorgd en aan u de keus voor tien over rood, driebanden, of gewoon biljarten op het Leidse laken.
U bent natuurlijk ook welkom voor een goed gesprek over wat dan ook.
Van tevoren opgeven is niet nodig.
 

Wat was het nieuws in 2023 / 2022 / 2021 / 2020 / 2019 / 2017 / 2016 / 2015 / 2014 / 2013?