Archief 2017

Algemeen

Bestuursspreekuur

bestuursspreekuur Om de zichtbaarheid en aanspreekbaarheid van het bestuur nog verder te vergroten houden wij dit seizoen om de twee weken een inloopspreekuur.
Op de zaterdagochtend in de even weken zijn er twee bestuursleden in de kantine van 11.00 uur tot 12.00 uur aanwezig. Stel daar je vragen over de vereniging, je tuin of wat je maar weten of kwijt wilt. Natuurlijk kan je daar ook goede (!) ideeën voor de vereniging aandragen. Schroom niet en stap op je bestuursleden af.

Op 25 maart deden Gerda en Bertine de aftrap.

Algemeen

plantenverkoop

Op zaterdag en zondag staat de winkelwagen weer op het kruispunt van het Wilgenpad. Elma is volop bezig met het opkweken van groente- en sierplanten. Voor twee dubbeltjes heb je al een mooie rode kool. Ook heeft ze prachtige rode druiven. De opbrengst daarvan gaat naar de vereniging.

Om de kosten zo laag mogelijk te houden wil ze graag de gebruikte potjes terug. Je kunt zelf je planten van de kar afpakken. Afrekenen doe je op basis van vertrouwen in de kassa die ook op de kar staat.

Algemeen

Aardappelen

Aardappel

Dit jaar, 2018, moet u uw aardappelen in het achterste gedeelte van uw moestuin(deel) plaatsen. U verdeelt dus het stuk van uw tuin wat u als moestuin gebruikt in 3 stukken. Daarbij is vóór de kant van de heg, en achter de kant van de sloot. In het 1/3 deel midden in uw moestuin kunnen aardappelen worden geplant (zie tekening).
In 2019 in het voorste deel. In 2020 komen de aardappelen in het middelste vak van je moestuin.
De tuincommissie controleert of de aardappelen op de goede plaats staan.

OTV-logo, tevens insectenhotel

Bouwvergunningen

Polderland, weilanden, sloten, slootkanten, uitzicht, weidevogels, asfaltpad, heggen, kantinetuin, bijenkasten....., wat hebben we bij OTV en wat en hoe doen we daar natuurlijk mee.

Algemeen

Lammerweitje

Lammerweitje

Aan het einde van het parkeerterrein, daar waar je het complex op komt, is een extra stukje groen voor OTV gekomen. Het is het stukje dat vrij gekomen is, omdat de dwarssloot, die daar gepland was iets verder het weiland in moest. Dit vanwege de ondergrondse Heineken leidingen. Op dat stukje grond mag boerin José tijdelijk haar schapen en lammeren laten grazen. De commissie Natuurlijk Tuinieren van OTV gaat er in de toekomst een vogelbosje en een voorbeeld-Natuurlijk-tuinieren-tuin aanleggen. Het plan daarvoor ligt op dit moment bij de gemeente, die er enthousiast over is. Omdat de commissie eerst haar aandacht aan het achterste deel van OTV, daar waar we vroeger langs liepen om naar de achterste tuinen te lopen, wil schenken zullen de schapen van José voor ons het maaiwerk aan de voorkant doen.

Algemeen

expositie Patagonië

winkel

Eke van Batenburg (W-61) exposeert natuur-foto's uit Patagonië in de OTV-kantine.
Tot het einde van seizoen 2017 zijn de foto's daar te zien op zaterdag en zondag tijdens de openingstijden (kijk of de vlag gehesen is).

17 december

17 dec. vogelvoer maken

De commissie Natuurlijk Tuinieren organiseert:
"Voer maken voor vogels" op zondag 17 december van 14.00 -16.00 uur
Voor alle leeftijden!

Vogels gebruiken het hele jaar veel energie. In de winter hebben ze energie nodig om zich op temperatuur te houden. Het kost vogels in de winter veel energie om hun lichaamstemperatuur op 40 graden te houden. In een koude nacht verliezen kleinere soorten soms 10 procent van hun gewicht. Het is daarom goed om bijvoorbeeld vogels bij te voeren in de winter. Tijdens de activiteit gaan we zelf voer maken voor vogels om ze de winter door te helpen. Vorig jaar zijn er hele mooie, creatieve vogelvoer-objecten gemaakt

Wat gaan we doen?
- Appel versieren
- Vogeltaartjes maken
- Vogelvoer hanger maken
- En meer....
- Heb je zelf ideen? Hier is alle ruimte voor!

Om 14.00 uur is er een korte presentatie over:
Vogels in de tuin; hoe creëer ik een vogel-vriendelijke tuin

Er wordt gezorgd voor warme chocolademelk ewn iets lekkers!

Geef je voor 8 december op door een mail te sturen naar: otv.natuurlijktuinieren@gmail.co

16 december

16 dec. winter werkbeurt

Wil je nog een werkbeurt inhalen of wil je gewoon gezellig met andere leden van onze vereniging aan het einde van het seizoen nog een zaterdag klussen? Kom dan naar de winterwerkbeurt.

Van 10.30 tot 12.30 en van 13.00 tot 15.00 uur. Je kunt zelf kiezen wat het beste voor je uit komt.
Klik hier om een pdf met meer informatie te downloaden.

9 december e.v.

Hakselaar vanaf 9 december

Dit jaar is er tijdens de winterwerkbeurt een Hakselaar aanwezig.
Vanaf 9 december kan je je takken voor de hakselaar inleveren op het parkeerterrein.

Zorg er aub voor dat er geen bramen en andere stekeltakken tussen zitten. Ook touwtjes (!) en bindijzer zijn niet welkom in de hakselaar.

Klik op het plaatje om details duidelijker te zien.
8 december

8 December Winterfair bij Hoeve Cronesteijn

Hoeve Cronesteijn is een zorg- en activiteitenboerderij in Leiden. Cliënten doen hier arbeidsmatige, dienstverlenende en recreatieve activiteiten. Op vrijdagmiddag komt er een groep cli´┐Żnten bij OTV werken.

De hoeve ligt aan de rand van een polderpark. In 2007 werd de voormalige melkveehouderij omgebouwd tot een activiteitenboerderij. Hoeve Cronesteijn beschikt over een grote tuin met twee kassen, verschillende andere werkruimtes, een kantine, een winkel en een boomgaard met kippenhok.

Jaarlijks is de winterfair een gezellig samen zijn op de boerderij, er is muziek, eten, drinken en diverse kraampjes met producten uit de streek, of producten gemaakt door cliënten van de Gemiva-SVG groep. Er zullen vuurtjes branden, en de bezoekers zijn altijd een mooie mengeling van cliënten en hun verwanten, medewerkers, mensen uit de buurt en andere belangstellenden. Wij waarderen de samenwerking zoals die ook dit jaar weer is geweest en willen jullie graag uitnodigen om de winterfair te bezoeken.

Adres van de hoeve is: Cronesteijn 1 hoek Vlietweg.

18 november

Algemene ledenvergadering

Zet alvast in je agenda : 18 november 14:00-15:30 ALV.

De volgende stukken kunt u hier downloaden.
Verslag algemene ledenvergadering (pdf)
Agenda algemene ledenvergadering (pdf)
Conceptbegroting OTV 2018 (pdf)
Schoonmaken van de buitensloten (pdf)

Tot ziens op de 18e.

30 september

Informatiemiddag 'Gezonde grond, de basis voor iedere tuin(der)' bij tuinvereniging Ons Buiten

Ons Buiten nodigt ook leden van andere tuinverenigingen uit voor deze informatiemiddag.
Hoe hou je je grond gezond? Kom naar de informatiemiddag!
Verzorgd door vader en zoon Van Houtum.

Zaterdag 30 september van 14.00 tot 16.00 in het Verenigingsgebouw van Tuinvereniging "Ons Buiten", Joop Vervoornpad 16 te Leiden.

Meer informatie op de website www.onsbuitenleiden.nl
16 september

16 september: wildplukwandeling

Op zaterdag 16 september 2017 kun je deelnemen aan een wildplukwandeling.
Samen met Carla Glorie, natuurvoedingsdeskundige en VELT docent Moestuinieren en Voeding, lopen we of over OTV complex of gaan naar park Cronesteijn op zoek naar wilde planten. In de kantine van OTV kunnen we vervolgens kruidenthee maken en een proeverij hebben van verschillende gerechten.
Op haar site (klik hier) kun je al kennismaken met Carla.

Datum: 16 september 2017
Tijd: 10.30 uur
Plaats : Kantine van OTV
Kosten: geen

Er is een maximum aantal personen vastgesteld aan deze wandeling. Een eventuele 2de wandeling kan die dag ook nog georganiseerd worden. Ook een wandeling op een woensdagavond in september kan georganiseerd worden, mocht daar behoefte aan zijn. Geef je dus op tijd op, voor 22 augustus, bij Marga Wapenaar.
8 + 9 september

Bloemendag op 9 september

De tweede zaterdag in september is het weer bloemendag. Aansluitend bij de nationale ziekendag, wordt aan de bewoners van Zorgcentrum Haagwijk door OTV een bloemstukje aangeboden.

De bloemstukjes worden gemaakt op vrijdag 8 sept. vanaf 10.30 tot ca. 17.00 uur in de kantine van OTV.
De bloemen zijn gesponsord door Frank's Bloemensjop. Groen en bijmateriaal komt van de tuinen. Hopelijk zijn er weer veel mensen die vrijdag 8 sept. in de ochtend of middag mee willen helpen met het maken van de bloemstukjes.
Ervaring is niet noodzakelijk, er wordt een voorbeeldstukje gemaakt met uitleg hoe te werk te gaan. Bloemen, groen, oase en bakjes zijn aanwezig. Wel graag zelf een snoeischaartje meenemen.

Op zaterdag 9 sept. om 11.00 uur worden de bloemstukjes naar Zorgcentrum Haagwijk aan de Beethovenlaan 2 in Leiden gebracht. Wij zoeken nog kinderen die daar (met ouder) willen helpen bij het uitdelen van de bloemstukjes.

Wilt u meedoen aan het bloemschikken (ochtend/ middag vrijdag 8 sept. kantine OTV) of helpen bij het uitdelen (zaterdag 9 sept.) geef dit dan door aan Carla v. Eijk, tuin H17, per email otv.penningmeester@gmail.com of telefonisch 071 5125824.
2 september

Demonstratie en informatie zonne-energie

Aanstaande zaterdag komt Jurjen Lasschuit, tuinier bij Ons Buiten, bij OTV een door hem samengesteld zonne-energiesysteem demonstreren voor geïnteresseerden bij OTV.
Jurjen zal te vinden zijn bij de kantine van OTV, vanaf 16.00 uur.

In bijlagen1 en bijlage2 vind je meer informatie van en over Jurjen Lasschuit en de systemen.

26 augustus

Aanmelden feest 26 augustus

Voor het feest moet je je aanmelden bij de penningmeester onder vermelding van de hoeveelheid personen, naam en tuinnummer. Geef ook alle kinderen die komen op.
De bijdrage voor het feest bedraagt wederom 5 Euro per persoon van 16 jaar er ouder. Bij het aanmelden is ook de gelegenheid aan te geven wat je dieetbehoeften zijn. Doe dit wel minimaal twee weken voor het feest, dan kunnen we er rekening mee houden.

Maak je bijdrage over op NL78 INGB 0001 2588 40 t.n.v. Onderlinge Tuinvereniging.

26 augustus

26 augustus: activiteit Geef OTV kleur...

Het is feest dit jaar!
Wij zijn 75 jaar geworden!
Om dit wat extra kleur te geven organiseren wij een kleur-wedstrijd. Passend bij ons kleurrijke karakter en creatieve geest. Natuurlijk met zo min mogelijk kaders en met de mogelijkheid om buiten de lijntjes te kleuren. Alles mag, enig kader is het randje van het vel papier. Leef je dus uit, jong of oud, kwast of stift, fijn of grof, streep of punt.

Wij proberen op 26 augustus appels met peren te vergelijken en kiezen een winnende plaat.
Lever je kunstwerk bij de kantine in, hang hem aan de lijn! Plezier! De kleurplaten zijn te vinden in de kantine.

26 augustus

26 augustus: activiteit toetjestafel

Bij lekker eten horen ook lekkere toetjes!
Mocht je graag een van je lekkerste toetjes willen delen met de tuinleden van OTV, dan kun je je nog aanmelden tot 19 augustus 2017 bij Carin Dongelmans.
Geef aan wat je gaat maken en voor hoeveel personen ongeveer. Houd er rekening mee dat er geen koeling is, de koelkast is gevuld om iedereen van koude drankjes te kunnen voorzien.
Als je twijfelt kun je uiteraard ook even overleggen.
26 augustus

26 augustus: kijkdag poldergemaal Oostvlietpolder

De provincie Zuid-Holland organiseert samen met het hoogheemraadschap van Rijnland en de gemeente Leiden een kijkmiddag bij het nieuwe poldergemaal in de Oostvlietpolder. Tijdens de kijkmiddag kunt u meer te weten komen over de werking van het gemaal, de functie van een poldergemaal binnen het watersysteem en de archeologische vondsten die hier opgegraven zijn. Na de kijkmiddag is het gemaal alleen nog toegankelijk voor onderhoudswerkzaamheden.
Wanneer: Zaterdag 26 augustus 2017 van 12:00 tot 16:00 uur
Waar: Vlietweg 66N, Leiden

Meer informatie over het gemaal en de kijkdag kunt u vinden op de website van de Provincie Zuid-Holland: klik hier.

26 aug

De onderlinge tuinvereniging OTV bestaat 75 jaar.

75 Jaar van lief en leed, verhuizen, krimpen, verplaatsen, groeien en weer opbouwen.

In 1942 is OTV opgericht om het schamele voedselpakket in de oorlogsjaren aan te vullen. In 1962 verplaatst van de Lorenzkade naar de Oostvlietpolder, waar de vereniging na enige jaren geconfronteerd werd met baggerstort en de komst van mogelijke bedrijventerreinen.
83 Nieuwe tuinen werden op 31 mei 2012 aan het complex toegevoegd als compensatie van eerder onteigende tuinen.
Een hernieuwde start, maar met het aloude motto van de vereniging vrijheid, blijheid met respect voor de natuur en elkaar.
Als laatste wapenfeit mag OTV zich sinds juli 2017 kandidaat-vereniging noemen voor het landelijke keurmerk Natuurlijk Tuinieren.

Zaterdag 26 augustus 2017 vanaf 16.00 uur wil het bestuur van OTV graag met u een glas heffen, want wie jarig is die trakteert.
Deze receptie vindt plaats in en rond onze kantinetuin, midden op het volkstuincomplex aan de Vlietweg 66T in Leiden.
Daarna, om 17.00 uur, start het jubileumfeest van OTV.

Kadotip: Om de voorbeeldtuin in het kader van Natuurlijk Tuinieren in te richten ontvangen wij graag een groene tuinbon.

25 augustus

25 augustus: activiteit kaasdoek versiering maken

Als voorbereiding op het zomerfeest 2017 wordt er op vrijdagavond 25 augustus 2017 een workshop kaasdoek versieren georganiseerd.
Joke Elzinga, medetuinder, zal ons inleiden en ondersteunen bij het bewerken van de doeken die we de volgende dag ophangen als versiering van het zomerfeest.
Mocht je iets van haar eigen werk willen zien, klik dan hier.

Datum: 25 augustus 2017 19.00 uur
Plaats: Kantine van OTV
Kosten: geen
Koffie , thee en een drankje horen erbij!

Laat weten of je komt, uiterlijk 22 augustus. Geef je snel op bij Marga Wapenaar.

17 juni

17 juni planten- en zaden-ruilbeurs

Op de open tuinen en kruidendag op 17 juni is er zowel een planten- als een zadenruilbeurs.

Je kunt planten die je wilt ruilen/weggeven op de dag zelf bij ons inleveren. Dit kan vanaf 11.00 uur.

Wil je bij de planten de naam van de plant zetten? Heb je meer informatie over de plant, dan zou het leuk zijn wanneer je deze op een A4tje zet en ook aan ons geeft.

Heb je geen planten om te ruilen, ben je natuurlijk ook van harte welkom om planten mee te nemen!

De commissie Natuurlijk Tuinieren

17 juni

Opentuinendag 2017

U kunt hier de presentatie(pdf), getoond tijdens de workshop kruiden, downloaden.
17 juni

17 juni open Tuinendag en Kruidendag

Op 17 juni is er een open Tuinendag van 10:00 - 16:00 uur.
Met een iets latere begintijd is er ook een open Kruidendag, namelijk 12:00 - 16:00 uur.
Er zijn heel veel dingen te doen op die dag:
 • mini-excursie vliegende insecten; om 11.00 en 13.00. Leuk voor kinderen!
 • workshops "kruiden en lichaamsverzorging" en "kruiden in de Keuken" tussen 14.00 en 16.00 uur
 • kruiden- en plantenverkoop en plantenruil.
 • leer gier maken van brandnetels en andere planten.
 • informatie over gebruik van kruiden in je moestuin, kruiden en wilde bijen.
 • kruiden-geur-quiz, voor kinderen en volwassenen. Weet jij wat je ruikt? Met leuk prijsje!

Terras open van 10.00 -16.00 uur

Het terras is de gehele tijd open. Er zijn broodjes en meer zoete baksels met kruiden, kruidenthee, een kopje koffie of lekkere limonade.
1 juni

Tuinkeuring opgave voor 1 juni

Heb je een tuin waar je trots op bent? Geef je dan op bij het bestuur voor de tuinkeuring. Opgaves moeten voor 1 juni binnen zijn. De keuringen vinden plaats van 16 t/m 26 juni 2017.

Meer informatie vind je hier.
Als je geinteresseerd bent naar de punten waar de keuringscommissie op gaat letten kun je kijken naar hun keuringsformulier.

28 mei

Vogelexcursie

Op zondag 28 mei start om 11.00 uur bij de kantine van OTV een Vogelexcursie.
Onder leiding van de ervaren vogelgidsen Marijke Hollander en Gerard van der Klugt kunnen alle tuinleden en hun (klein)kinderen mee voor een wandeling door Vogelhoff XL en de tuincomplexen van OTV en Oostvliet.
Ook komen we bij de stukken van de verlaten tuinen en het moerasgedeelte daartussen.
Er wordt aandacht besteed aan al het gevederte onderweg: de weidevogels, watervogels en de diverse zanggeluiden.

Rond 13.00 uur zijn we terug in de OTV-kantine, waar we kunnen napraten onder het genot van een consumptie (neem dus wat kleingeld mee).

6 mei

Zadenruilbeurs tijdens de ALV op 6 mei

Op 6 mei organiseert de commissie natuurlijk tuinieren na afloop van de ALV een zadenruilbeurs. Je kunt de zaden die je wilt ruilen/weggeven voor de ALV bij ons inleveren. Dit kan vanaf 13.15 uur.

Wil je bij de zaden de naam van de plant zetten? Heb je meer informatie over de plant, dan zou het leuk zijn wanneer je deze op een A4tje zet en ook aan ons geeft.

Heb je geen zaden om te ruilen, ben je natuurlijk ook van harte welkom om zaden mee te nemen!

6 mei

Algemene Leden Vergadering 6 mei

Op 6 mei is er een Algemene Leden Vergadering, aanvang 14:00 uur.
Agenda:

 1. Opening algemene ledenvergadering door de voorzitter
 2. Vaststellen agenda
 3. Notulen algemene ledenvergadering 5 november 2016
 4. Mededelingen, ingekomen- en uitgaande stukken
 5. Keurmerk Natuurlijk Tuinieren
 6. Presentatie Renovatie oude kantine t.b.v. Winkel / Inkoop
 7. Terugkoppeling ledenraadpleging kantine en voorstel openingstijden
 8. Vacatures en wisselingen in bestuur en commissies
  a. Bestuur: Karla Bakker stelt zich verkiesbaar als algemeen bestuurslid
  b. Commissies:
  - a. kantinecommissie: Tjaco Mast is gestopt
  - b. kascontrolecommissie: Marjan Oostergo vertrekt, nieuw (reserve)lid gevraagd
  - c. herbenoeming leden Commissie van Wijzen: Jan Kees Smits en Josine Bakker
  c. Bondsafgevaardigden LBA gevraagd
 9. Financieel jaarverslag 2016
 10. Algemeen jaarverslag 2016
 11. Jubileumfeest 2017
 12. Rondvraag en sluiting

23 april

de grond onder onze voeten

Op zondag 23 april is er een themadag van de cie natuurlijk tuinieren.
Van 14.00-14.45 een lezing met als onderwerp de eigenschappen van de grond en de waterhuishouding bij de tuinen van OTV.

Van 14.45-15.30 uur een aantal activiteiten rondom het thema:
- een wormenhotel
- de bezinkproef (meer info bij de downloads)
- bodemdiertjes: welke diertjes leven er in de bodem van je tuin?
- ontdektafel

Meer informatie vind je hier.

17 april

paaseieren zoeken

paashaas De Paashaas verstopt weer (chocolade) eieren bij OTV. En wel op 2de paasdag om 11.00 uur bij de kantine.
Neem een mandje mee!
Voor de ouders is er koffie of thee met wat lekkers.

Tot ziens op 17 april.

1 april 2017
hakselaar 1 april de hakselaar

Zaterdagmorgen 1 april zal de hakselaar op het complex aanwezig zijn. Tot vrijdagavond 31 maart kun je achteraan op het Wilgenpad takken aanleveren. Stapel je takken in het vak A, zodat de hakselaar vervolgens de klein gehakte houtsnippers in vak B kan spuiten. Voor alle duidelijkheid: het gaat alleen om takken. Geen vuil, geen bramentakken e.d. en vooral geen tuinafval, alleen maar snoeiafval dus.

25 maart 2017
Water aansluiting Water aansluiting

25 maart is het weer zover: dan gaat de waterkraan weer open. Let er op dat alle kranen in je huisje en schuur dicht staan. Dat voorkomt een hoop dweilwerk.

2 januari 2017

75 jaar OTV

 75 jaar OTV En toen.... besloten enige professorenwijkbewoners tot het oprichten van een volkstuinvereniging om zelf maar aardappelen en groenten te gaan telen. Misschien was dit wel op oudejaarsavond 1941, wie weet het, maar in ieder geval werd op 2 januari 1942 OTV officieel opgericht... enne... gelooft u mij nou maar; in het jaar 2017 viert OTV het 75-jarig bestaan. Dan zien we elkaar toch zeker weer!
(uit OTV Kwartaaltje nummer 20, december 1991 pagina 8-20 )
Lees meer over de geschiedenis van OTV
 

Wat was het nieuws in 2023 / 2022 / 2021 / 2020 / 2019 / 2018 / 2016 / 2015 / 2014 / 2013?