Archief 2013

Agenda oktober 2012- december 2013 Doe mee op het OTV-Moestuin Forum
20 oktober
30 oktober

14 november
De gemeente organiseert drie bijeenkomsten over de inrichting van de Oostvlietpolder. Iedereen is daarbij van harte uitgenodigd. De eerste is een wandeling door het gebied.
De vervolgavonden vinden plaats in bezoekerscentrum Het Reigersbos, Polderpad 8, Cronesteyn. Gerard van der Klugt (OTV-tuin W-03) is daar hoogstwaarschijnlijk gastheer.

Opgeven, meer weten?
17 en 24 november OTV bouwt een wilgenbeeld
Met z’n allen een beeld bouwen, hoezo? Omdat we natuurlijk geen gewoon naambord bij de ingang willen, maar iets wat meer opvalt en tegelijkertijd een hotel is voor insecten en andere beestjes. Onder leiding van en naar een ontwerp van Ludy Feyen, kunstenaar en tuinlid, gaan we op zaterdag 17 en 24 november bouwen. Iedereen kan meedoen, volwassenen en kinderen. Het wilgenbeeld komt te staan bij de ingang naast het hek en wordt zo’n 2 meter hoog, 4 meter lang en 0,5 meter diep. Het bestaat uit de letters O, T en V die weer zijn opgebouwd uit wilgentenen, hout, bamboe, riet, plantenpotjes en alles waar insecten zich in thuis voelen.

Heeft u al holle stengels, hout, terracotta potjes of dakpannen liggen? Breng het dan naar de verzamelplek naast de oude kantine. En bouw mee op 17 en 24 november, voor koffie en taart wordt gezorgd, opgeven bij otv.secretariaat@gmail.com.

Bekijk de foto's van de eerste bouwdag


1 november Sloten op orde! Zie Slootonderhoud
 
3 november Water op de tuinen wordt afgesloten
Vanaf zaterdag 3 November gaat het water van de tuin. Nadat het water afgesloten is en er koude dagen aankomen, is het slim om je waterkraan weer open te zetten....
meer in de OTVaria van 24 oktober
27 november t/m 3 december Natuurstructuur
Technolab Leiden, Museum Boerhaave en het Centre of Life Science and Genomics besteden van 26 november tot en met 2 december een week lang aandacht aan nanotechnologie.

In de binnentuin van Museum Boerhaave maakt beeldend kunstenaar Ludy Feyen een kunstinstallatie. Zij wordt hierin ondersteund voor wat betreft de geometrie door beeldend kunstenaar en ontwerper Carla Feijen. Met Natuurstructuur begeleidt Ludy Feyen het maakproces van een groeiende structuur van reusachtige cellen, uitgevoerd met rode vlechttenen.

Meer over Natuurstructuur
Nano bij Boerhave

meer

8 december AFGELAST vanwege het slechte weer! Nieuwe datum nog niet bekend.
Op zaterdag 8 december is er weer een winterwerkbeurt.

Loop je nog een werkbeurt achter of heb je gewoon zin om nog een zaterdagochtend met veel andere leden iets voor de tuinvereniging te doen, kom dan naar de winterwerkbeurt.Op zaterdag 8 december willen we de laatste dingen voor dit jaar gaan doen, zoveel mogenlijk het wilgenbeeld afmaken, ligusterhagen inplanten, palen langs de watermeter en een hek in de bocht bij tuin 1. Natuurlijk is er ook deze keer weer soep en broodjes en ook de vuurkorf laten we weer branden. Kortom een gezellige zaterdagochtend die start om 10.00 uur met koffie en thee. Heel graag tot ziens. Via spoelstrawapenaar@planet.nl graag aangeven of je komt en met hoeveel mensen, dan kunnen we rekening houden met de soep en broodjes.

12 december Inrichting van de Oostvlietpolder
De gemeente organiseerde drie bijeenkomsten over de inrichting van de Oostvlietpolder.
Na de wandeling en de twee gespreksavonden is er een goed beeld ontstaan wat wel en wat niet gewenst is. Dit is verder uitgewerkt door de gemeente en kan aan het college worden voorgelegd. Maar er is nog een laatste bijeenkomst om het resultaat te bespreken en eventueel aan te passen. Als er meningsverschillen blijven bestaan worden die als een apart advies van de vergadering aan het voorstel toegevoegd.

De bijeenkomst is op woensdag 12 december, 19.30 uur – 20.00 uur, Reigersbos Polderpad 8. U kunt zich aanmelden via mailto:sleutel@leiden.nl onder vermelding van Oostvlietpolder.


meer weten?
5 januari 2013 Nieuwjaarsreceptie met onthulling van het wilgenbeeld
Vanaf 15:00 uur

bekijk grote kaart

2013 24 januari Opening Vogelhoff, Vlietweg 68V ~16:00 uur
It seems big fun at the Vogelhoff, but where are those weide-birds anyway


Meer over 't Vogelhoff bij Het Zuid-Hollands Landschap
(pdf 350 kb)

2013 29 januari Workshop wilgentenen vlechten: 'Insecten Fantasie'
Datum:
Aanvang:
Lokatie:
Door:
Kosten:
dinsdagavond 29 januari 2013. 20.00 uur. Wellant College, Lange Voort 70, 2341 KD Oegstgeest. Beeldend buiten kunstenaar Ludy Feyen. Euro 13,50 p.p. voor leden. Euro 17,00 p.p. voor niet-leden.

Beeldend buiten kunstenaar Ludy Feyen laat zich in haar werk inspireren door de natuur. Wilgentakken vormen voor haar daarbij een onuitputtelijke bron; een ervaring die ze graag met u wil delen. Meer..

Meer informatie bij Groei & Bloei Leiden
2013 16 februari Klussen bij OTV, hulp gezocht!
De buitenzijde van onze nieuwe kantine is bekleed met Red Cedar delen. Deze willen we niet laten vergrijzen dus moet er transparante beits op. Dus willen we graag, als het weer het toe laat, een eerste laag gaan aanbrengen. Kwasten, latex handschoenen, poetsdoekjes, beits zijn geregeld. Alleen nog het bemensen van die verfploeg.
Die zelfde zaterdag 16 februari willen we ook graag een begin gaan maken met de beschoeiing aan de verandazijde. Ook hiervoor zijn de materialen aanwezig, maar ook hier missen we een paar sterke handen.
En als er echt een grote groep vrijwilligers zich aanmelden dan is er ook nog graafwerk bij het riool en het aanplanten van een haag tussen de nieuwe kantine en tuin 53 van Carin en Frank.
Kortom op 16 februari willen we van 10.00 uur tot 13.00 uur er een klushappening van gaan maken, heb je zin om een paar uurtjes mee te helpen laat het even weten, dan zorgen wij voor een kop soep.

Geef je op via het emailadres van het secretariaat otv.secretariaat@gmail.com of via spoelstra-wapenaar@planet.nl.

Wil je dan ook vermelden welke klus je graag wilt doen.

2013 12 maart Workshop fruitbomen enten
Datum:
Aanvang:
Lokatie:

Door:
Kosten:

dinsdagavond 12 maart 2013
20.00 uur
Wellant College, Lange Voort 70, 2341 KD Oegstgeest
Auke Kleefstra
Euro 27,50 p.p. voor leden. Euro 35,00 p.p. voor niet-leden

Auke Kleefstra geeft, speciaal voor Groei en Bloei Leiden, een workshop fruitbomen enten. Heeft u niet zo'n grote tuin en wilt u liever een dwerg-ras? Ook dat is mogekijk als u het van te voren aangeeft.
Meer informatie en opgeven..

Meer informatie bij Groei & Bloei Leiden
2013 28 maart De schoonheid van vuil

1e Jan de Bruin-tuinlezing 2013

19.30 uur, TV Cronesteyn, Boerenpad 1. Entree: gratis

Vuil (onkruid) heeft vaak meerdere functies in de natuur. Voorbeelden als brandnetel en zevenblad komen ruimschoots aan de orde. Als je wilt, krijg je praktijkles in het plukken en eten van verse brandnetelbladeren. Neem ook eigen onkruid mee (geen distelsoorten). Onze spreker vertelt wat het is, wat de bijzonderheden zijn en waarvoor het wordt gebruikt.

 

Meer informatie ...

2013 25 februari - 1 april MY BEAUTIFUL GARDEN

vier houtsnedes van 18 bij 70 cm naar aanleiding van mijn nieuwe tuin aan de Vliet in Leiden te zien vanaf dinsdag 25 februari tot 1 april in Eet-Drink-en Kunstlokaal Vooraf & Toe aan de Botermarkt in Leiden MARIJK GERRITSMA
2013 13 en 20 april Snoeihout inleveren voor takkenril

Tijdens de werkbeurten van 13 april en 20 april kan tot 11:00 uur snoeihout ingeleverd worden op de parkeerplaats. Snoeihout wordt dan direct verwerkt in de takkenril langs de tuinzijde van de parkeerplaats.

Kunt u de takken niet aanleveren tijdens deze werkbeurten wees dan zo vriendelijk om het snoeihout wat u aanlevert vanaf 13 april zelf direct in de ril te leggen. De tuincommissie wil voorkomen dat er een onoverzichtelijke berg snoeihout en vuil ontstaat. Uiteraard kan er alleen snoeihout in de ril en geen tuinafval, braamranken enz.

N.B. de takkenril achter aan het eind van het Wilgenpad is af en daar is geen snoeihout meer nodig.


Nestje van heggemus in takkenril op Het Zonneveld
2013 25 april Winterleven 2013

2e Jan de Bruin-tuinlezing 2013 georganiseerd door tuinvereniging Cronesteyn

20.00 tot 21.30 uur. De entree is vanaf 19.30 uur, TV Cronesteyn, Boerenpad 1. Entree: gratis

Winterfoto’s van eigen tuinleden staan centraal tijdens de gratis toegankelijke 2e lezing die tuinvereniging Cronesteyn op donderdag 25 april organiseert.

 

Uit inzending van meer dan 140 foto’s is een selectie gemaakt van beelden die mooi zijn, bijzonder, of die het verhaal van het winterleven in tuinen en park goed illustreren. Twee kundige fotografen van de Leidse Amateur Fotografen Vereniging (LAFV) en bioloog Leo van der Sluijs geven toelichtingen bij de beelden die op groot scherm worden gepresenteerd.

Een mooie gelegenheid om comfortabel en onder het genot van een lekkere kop warme koffie de koude winter nog één keer aan je voorbij te laten gaan.

2013 voorjaar
Het voorjaarsblok!

9 maart
Eerste werkbeurt
Bekijk de werkbeurten
(Let op: er zijn twee ploegen op één dag mogelijk)

16 maart
Zadenruil-uur
Van 12:00 tot 13:00 uur in de nieuwe kantine. Ook te enthousiast zakjes met zaad gekocht? Of heeft u zelf zaden gekweekt in te grote hoeveelheden? Op zaterdag 16 maart kunt u het ruilen met de andere tuinders.

23 maart
HOOFDKRANEN DICHT ! ER WORDT GESTREEFD OM VANAF 15.00 UUR WEER WATERDRUK TE HEBBEN.
Zet vóór deze datum uw hoofdkraan dicht!!!

zie hiernaast hoe de kranen aan het Wilgenpad werken »»»

Hakselaar komt dit jaar NIET!
Uw snoeihout/takkenspul gaan we gebruiken om een takkenril te maken. Zie hieronder.

De OTV-activiteitencommissie heeft het programma 2013 klaar!
Deze activiteiten zijn hieronder in de agenda in deze kleur aangegeven.
Sommige hebben nog geen datum, die volgt nog. En er kunnen natuurlijk nog activiteiten bijkomen...
Tenzij anders vermeld verzamelen bij de kantine.


Zet uw hoofdkraan off / dicht!!!

Weet u dat u nooit water mag geven met kraanwater?
Zie de tuinenonderhoudpagina waarom niet.

2013 10-11 mei Hortus Plantenmarkt 2013

Elk voorjaar verzamelt zich in de Hortus een aantal uitstekende speciaalkwekers om op vrijdag en zaterdag hun mooiste planten te koop aan te bieden. Op beide dagen zijn er workshops.

meer bij de Hortus botanicus

2013 11 mei
10:00-12:00 uur
Algemene Ledenvergadering

De stukken voor de vergadering zijn ondertussen naar alle leden verzonden. Heeft u niets ontvangen, dan graag een bericht naar de secretaris: otv.secretariaat@gmail.com of vraag het aan een bestuurslid op de tuin.

2013 18 mei
zaterdag
13.00-16.00 uur
Plantenruilmiddag

Kom met je teveel aan planten naar de oude kantine.

2013 20 mei
2e Pinksterdag
9:30-11:30 uur
Vogels in de lente (Excursie)
Op onze tuinen en in 't Vogelhoff

Met Gerard, Lex en Marijke

Als het kan neem dan een verrekijker mee

Kijk ook op Beleef de Lente
2013 25 mei
zaterdag
Mars tegen Monsanto (March against Monsanto)

Zaterdag 25 Mei is er een grote, wereldwijde demonstratie tegen Monsanto
In Nederland zijn er demonstraties in Wageningen en Amsterdam.

OTV-leden gaan naar Amsterdam waaronder Klaas, Mathijs (en hopelijk velen anderen)

11:30 verzamelen voor Leiden CS
11:42 trein richting Haarlem, perron 4a
12:15 aankomst 'Amsterdam Sloterdijk'
12:15 - 14:00 gezamenlijk banjeren naar de Dam
14:00 - 15:00 beetje kletsen, luisteren,
een liedje, ludieke acties met zaden en plantjes,
een verfrissing, plezier.
15:00 e.v. ieder gaat zijns weegs
Waarom?
Niet de burger beslist over zijn voeding, want dat wordt volledig bepaald door grote voedingsconcerns, die de consument louter als klant beschouwen en zoveel mogelijk winst te maken. Deze bedrijven zijn er door gewiekst lobbywerk in gelukt om de Europese wetgeving volledig naar hun hand te zetten en in veel gevallen zelfs eigenhandig te schrijven en zelf de studies kunnen organiseren of hun producten al dan niet schadelijk zijn voor de gezondheid van de bevolking. Vooral de naam van Monsanto komt daarbij steeds weer naar boven. (express.be)
Mathijs: Voor het eerst sinds lange tijd ga ik 'demonstreren'. Ik vind dat we alles op alles moeten zetten om Monsanto tegen te houden. Nu pakken ze ons vrije recht op zaden en water af. Wat volgt?
2013 1 juni
zaterdag
14:00-16:30 uur
"wat vind ik in mijn tuin" Archeologische lezing

Door Saskia Leupen m.m.v. de AWN (Archeologische Werkgemeenschap van Nederland)

Lees meer over deze lezing in de OTVaria van 24 oktober 2012


Opgravingen in een Leidse volkstuin OTV 1967
Klik op plaatje om het hele artikel in het LD archief te lezen
2013 8 juni
zaterdag
10:00-17.00 uur
Leidse Bijenmarkt
Zoeterwoudse Singel ( bij het sportpark Trigon )
Met onze eigen Gerard v.d. K. in één van de stands. U kunt er van alles kopen, zelfs bijenvolken.

Wil je op de Algemene LedenVergadering komend najaar meestemmen over een bijenstal op OTV, dan is hier uitstekende informatie te vinden.
Lees meer op Leidse Bijenmarkt 2013

 

**Doe mee op het OTV-Moestuin Forum om over nee of ja van een OTV bijenstal, en waar dan, mee te denken.

2013 22 juni
zaterdag
14:00-16:00
Bijen en hommels, solitaire wespen en zweefvliegen (Excursie)
Op "gast"tuinen bij Gerard, Hetty en Brigitte. En we gaan bij het OTV-wilgenbeeld kijken.

Met Gerard

 
**Doe mee op het OTV-Moestuin Forum om over nee of ja van een OTV bijenstal, en waar dan, mee te denken.

2013 22+23 juni
zaterda en zondag
Open tuinen weekend

Dit is de derde keer dat Groei en Bloei Leiden e.o. aan het landelijke open tuinen weekend deelneemt. We hopen met het openstellen van privétuinen onze kennis en liefde voor het tuinieren op u over te brengen.
Meer informatie..

Meer informatie bij Groei & Bloei Leiden
2013 27 juni De wereld in en rond een appeltaart

4e Jan de Bruin-tuinlezing 2013

19.30 uur, TV Cronesteyn, Boerenpad 1. Entree: gratis

Specerijen als gember, kaneel, saffraan, vanille, bergamot en cacao hebben onze smaak en kookboeken sterk beïnvloed en de wereld veranderd. Carla’s verhaal strekt zich uit van de herkomst en geschiedenis tot de teelt en toepassing ervan in onze keukens. Extra aandacht is er voor de ingrediënten van de appeltaart.

 

2013 8 juli Leiden en het landschap

Lezing van Yttje Feddes en Henk Hartzema

19.30 uur, de Tuin van de Smid, Polderpad 8
Park Cronesteijn
Bij mooi weer zitten we buiten.

Meer informatie

 

2013 13 juli
zaterdag
14:00-16:00
Slootdiertjes vangen en bekijken
In de sloot zit meer leven dan je denkt: nieuwsgierig? Gerard weet er meer van.... kinderen en ouders zijn welkom en voor schepnetten is gezorgd.

Met Gerard

2013 24 augustus
12:00-16:00 uur
Opentuinendag
Op 24 en 25 augustus is er een Oostvlietpolderweekeinde. Wij willen graag van die gelegenheid gebruik maken om de bezoekers aan de Oostvlietpolder kennis te laten maken met ons nieuwe en ons oude complex. Daarom willen we op 24 augustus een opentuinendag organiseren. Wil je mee doen hieraan dan stel je je tuin voor één dag open.

Geef je op bij otv.secretariaat@gmail.com

2013 24-25 augustus
11:00-17:00 uur
Tentoonstelling / Zomermarkt Roomburg

Tuin & Kunst

De tentoonstelling bestaat dit jaar uit een expositie van kunstvoorwerpen die iets uitbeelden uit de natuur en, het belangrijkste, daarin uitgestald de zelfgekweekte producten van onze tuin, groenten, fruit of bloemen en zelfgemaakte bloemstukken.

Hierbij nodigen wij u van harte uit om op zaterdag 24 augustus om 10.30 uur aanwezig te zijn om onder het genot van een kopje koffie de opening van deze tentoonstelling bij te wonen.

De tentoonstellingscommissie Roomburg

Buiten wordt weer een groot gezellig plein met het terras waar u kunt genieten van lekker eten en drinken, knutseltafel, en kramen met o.a. de bloemschikclub, plantenverkoop, pannenkoeken, honing en aanverwante producten en een rommelmarkt. Ook weer een kraam met schilderijen en een met keramiek, gemaakt door creatieve tuinleden.

En wie heeft de origineelste vogelverschrikker ?

2013 30 augustus Vleermuizen Excursie samen met onze tuinburen van Oostvliet

We gaan vleermuizen opsporen onder de kundige leiding van Marijke Burgel-Hollander, (mogelijk) Lex Burgel en Gerard van der Klugt. De vleermuizen excursie is voor iedereen. We vertrekken om 20.15 vanaf het clubhuis van OTV. Er gaan 2 of 3 gidsen mee. Het is een goede kans om zo meer over deze interessante en snelle diertjes te weten te komen. Je hoeft je niet op te geven.

Zaklamp meenemen (als je die hebt..)


2013 31 augustus
vanaf 15:00 uur
Barbecue en opening nieuwe kantine

De opening van de nieuwe kantine is om 15.00 uur.
De BBQ is van 16.00 – 19.00 uur.
Voor de BBQ wordt een bijdrage van € 5,00 per volwassene gevraagd (kinderen gratis).

Geef je snel op (uiterlijk 16 augustus) door een bijdrage over te maken op rekeningnr.:
125 88 40 t.n.v. Onderlinge Tuinvereniging OTV met vermelding van wat je graag eet: vlees (halal), vis, of vegetarisch en het aantal volwassenen en kinderen.

Wil je zelf iets maken voor de BBQ (bijvoorbeeld een hartige taart, tzatsiki of salade) geef dit dan even door op otv.secretariaat@gmail.com. Hulp bij het inrichten en afruimen van de BBQ is ook van harte welkom.


De jaarlijkse barbecue is deze keer in combinatie met de opening van de nieuwe kantine.

2013
13+14 september
Bloemendag
Hopelijk zijn er weer veel mensen die vrijdag 13 september in de middag of avond mee wilen helpen met het maken van de bloemstukjes. Ervaring is niet noodzakelijk, er wordt een voorbeeldstukje gemaakt met uitleg.
Zaterdag 14 september, waarschijnlijk in de ochtend, worden de bloemstukjes naar Verzorgingscentrum Haagwijk gebracht. Wij zoeken nog kinderen die daar (met ouder) willen helpen bij het uitdelen van de bloemstukjes.

Meer informatie in de OTVaria van 18 augustus

2013
vrijdagavond
11 oktober

20:00 uur
in de kantine

Bijen op de volkstuin

De lezing wordt gegeven door Hans van der Post, een bij-zzzonderlijk vriendelijke bijenkenner met meer dan 50 jaar ervaring als imker. Hij zal een pakkend verhaal vertellen over het fascinerende gedrag, de eigenschappen en werkzaamheden van bijen. Er zal van alles te horen, zien, ruiken en proeven zijn van de imker en honingbij. Maar ook zeker zal er aandacht worden gegeven aan de eventuele zorgen van tuinders en het ontkrachten van misverstanden. Verder zal hij wat vertellen over drachtplanten, dwz planten en bomen die gunstig zijn voor bijen en hoe het de bijenvolken beinvloed. Uiteraard beantwoordt Hans dan ook graag allerlei vragen, maar ook de imkers Mark Wiebes (W18) en Eelco Kelders (W20) willen vast uitleg geven. Gerard van der Klugt neemt nog wat materiaal mee over solitaire bijen, zeg maar de nichtjes van de honingbij. Al met al dus een mooi compleet verhaal, kom dat horen en zien. ;-) (Eelco)

2013 19 oktober
zaterdag
13:00 – 01:00 uur

Vrijplaats
Middelstegracht 36
2312 TX Leiden

First Fair Food Feast - Leiden oogst vóór een gezonde wereld

Een festival voor gezond, smakelijk, voedzaam, eerlijk en lekker voedsel. Kom samen eten, koken, kletsen, drinken, ontmoeten, verbazen, zingen, drinken, feliciteren, vertellen, eten, dansen, eten, muziek maken, eten, complimenteren, snuffelen, bevragen, eten, adviseren, hulp aanbieden, recepten uitwisselen en bedenk nog maar wat.
Drie OTV-tuinders, Mathijs, Ton en Hans, behoren tot de deelnemers!

Zie meer op Facebook
Zie meer op Leidse Ruimte

FFF
2013 najaar Bloemschikken

Wegens omstandigheden gaat dit niet door....

2013 26 oktober
zaterdag
10:00-12:00 uur
Algemene Ledenvergadering

De stukken voor de vergadering zijn op 21 oktober naar alle leden verzonden.

Zie ook OTVaria van 20 oktober
Komt er een bijenstal op de OTV??

2013 27 oktober
zondag
14.00 - 17.00
Pompoen-oogstfeest

Neem je grootste, lelijkste of vreemdst gevormde pompoen mee. Hiermee is een prijsje te winnen.

Ook zijn er kleine activiteiten, o.a. pompoenwerpen en jeu de pompoen. Tijdens deze spannende wedstrijden zijn er hapjes aanwezig. De bar is open, waar u een drankje kunt kopen. U kunt zich nog opgeven tijdens de ledenvergadering of via de inschrijf map.
Kom naar deze gezellige middag.

2013 najaar Slootonderhoud
In het najaar, vóór 1 november, moet de sloot grenzend aan de tuin worden schoongemaakt. Dit is een eis van het Hoogheemraadschap Rijnland dat ook de datum bepaalt wanneer de sloot schoon moet zijn en de inspectie uitvoert.

Lees hoe dat moet
en
lees het laatste nieuws in de OTVaria van 7 oktober!

2013 2 november Water op de tuinen wordt afgesloten
Vanaf zaterdag 2 November gaat het water van de tuin. Nadat het water afgesloten is en er koude dagen aankomen, is het slim om je waterkraan open te zetten om overgebleven water uit de leidingen te laten lopen. Zorg er ook voor dat er in de stortbak en toiletpot geen water meer staat.
Lees meer over vorstbescherming..
2013 22-24 november VolksTuinVakbeurs GroenePassie

Tegenwoordig wil iedereen graag natuurvriendelijk tuinieren en zelf zijn eigen voedsel kweken. Groene Passie is het antwoord op deze vraag. Deze unieke en eigentijdse beurs vindt plaats in de Americahal te Apeldoorn, van 22 tot en met 24 november 2013. De openingstijden zijn: vrijdag 22 – zondag 24 november van 10:30 tot 18:00 uur.

Lees meer..

2013 23 november
zaterdag

start bij de kantine

10.00 uur tot 12.00

Vogels in de winter (Excursie)
Onder leiding van Lex Burgel, Marijke Burgel en Gerard van der Klugt gaan we op stap langs onze tuinen en over de paden door het Vogelhoff.
In onze tuinen zullen we de zangvogels zien en horen die er het hele jaar zitten, maar ook wintergasten uit het noorden die op ons complex aan hun kostje proberen te komen. Op het Vogelhoff vinden we onder meer ganzen, eenden en steltlopers, voor een groot deel eveneens vertrokken uit noordelijke of oostelijke streken om te overwinteren in ons mildere klimaat met het sappige gras.
We hopen ook op roofvogels en reigerachtigen.

Er zijn twee telescopen beschikbaar, maar als je zelf een verrekijker hebt, neem die dan ook mee. En trek voldoende kleding aan, warm genoeg voor als we in de gure wind en ochtendkou stilstaan in het Vogelhoff. Wel wacht ons bij terugkomst in de kantine
aansluitend om 12:00

Snertlunch!
Ab en Mathijs zullen ter promotie van de kantine, verkleed als erwt of rookworst, soep uitdelen. Lekker een kom soep na de excursie of voor de werkbeurt of tijdens het winterklaarmaken van uw tuin!

na de lunch om 13.00

Winterwerkbeurt
Loop je nog een werkbeurt achter of heb je gewoon zin om nog een zaterdagochtend met veel andere leden iets voor de tuinvereniging te doen, kom dan naar de winterwerkbeurt. Natuurlijk is er ook deze keer de vuurkorf en ?? na afloop.

En neem na afloop jouw tuinfoto mee


2013 14 december
zaterdag
14:00-16:00
Kerststukjes maken

Voor jong en oud.
Neem zelf een bakje/potje en een kaars mee. Kersttakjes, oase en ander materiaal is aanwezig.
Maar je kunt ook plantenmateriaal e.d. van je eigen tuin meenemen.
Geef je op via otvactiviteiten@gmail.com onder vermelding van het aantal personen.

2014 2014 2014
2014 4 januari zaterdag
15:00-17:00
Nieuwjaarsreceptie

Alle leden welkom!
Toegang:
vrijwillige bijdrage in de vorm van een houtblok(je) voor de kachel en/of vuurkorf...

Om het Wilgenpad te verlichten: zet s.v.p. een lichtje, lantaarn, kaars of zoiets, bij uw tuinhek.

201?
Zet uw tuin op de foto

Blijf inzenden! Helaas vanaf september 2013 geen prijzen meer maar wel opname in de serie " Onze tuin is..."

Zoveel verschillende tuinders geven zoveel verschillende tuinen. Zet daarom uw tuin op de foto en mail het naar het otv.secretariaat.

Het kan een overzichtsfoto zijn, met of zonder de tuinder(s) of een detailfoto die volgens u de sfeer van uw tuin goed weergeeft.
En we horen ook graag waarom u de tuin zo heeft ingericht:
"Onze tuin is vooral een plek voor of waar ..."

 

 

Wat was het nieuws in 2022 / 2021 / 2020 / 2019 / 2018 / 2017 / 2016 / 2015 / 2014